Ieder mens is gevoelig voor complimenten. Uit onderzoek blijkt dat juist een compliment meer motiveert dan bijvoorbeeld een cadeau, complimenten dragen namelijk bij aan een goed gevoel. En toch blijkt uit onderzoek dat er in de praktijk weinig complimenten worden gegeven, terwijl we dit juist vaker zouden moeten doen.

De Amerikaanse psycholoog Skinner ontdekte dat gedrag dat wordt beloond, herhaald wordt. De productiviteit van werknemers wordt namelijk gestimuleerd wanneer er waardering wordt uitgesproken op de werkvloer. Bovendien zorgt een compliment voor meer betrokkenheid, bevordert het de prestaties en is het geven van complimenten een kleine moeite, met een groots effect.

Nationale Complimentendag

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Hét moment om stil te staan bij de kracht van complimenten. In dit blog geven we een aantal tips hoe je een compliment kunt geven én ontvangen. Want als nuchtere Nederlanders vinden we het vaak maar lastig om met complimenten om te gaan.

Hoe geef je een compliment?

Er zijn verschillende manieren om een compliment te geven. Je kunt een compliment rechtstreeks uitspreken door bijvoorbeeld aan het eind van een meeting de voorzitter of docent te bedanken voor de goede organisatie of de dingen die je hebt geleerd. Of geef eens een schouderklopje aan de collega die verantwoordelijk was voor de mooie presentatie. Ook een leuk idee: in sommige bedrijven wordt er gebruik gemaakt van een complimenten prikbord. Hierop kan iedereen complimenten schrijven. Op welke manier je ook een compliment geeft, er zit één regel aan verbonden en dat is: wees oprecht.

“Pas als we met hart en ziel kunnen ontvangen, kunnen we met hart en ziel geven.” Herberd Prinsen – HPC Trainingen

Hoe ontvang je een compliment?

Een compliment ontvangen blijkt niet voor iedereen even makkelijk. Veelal voelen mensen zich ongemakkelijk, kijken ze omlaag of beginnen te blozen bij het krijgen van een compliment.
Een andere reactie die vaak voor komt is: ‘’Ach het stelde niet zoveel voor’’ of ‘’Het is niets bijzonders, dat kan iedereen’’. Al deze reacties hoeven helemaal niet. Het enige wat je hoeft te zeggen is namelijk bedankt. Gewoon bedankt!

Een compliment geven is een kleine moeite en levert zoveel op, wat houdt je nog tegen!