Een vergaderdip, iedereen kent het wel: je gedachtes die afdwalen naar zonnige oorden, de boodschappen voor vanavond of de afspraak met de tandarts die je nodig moet maken. Én dan komt het moment dat je beseft dat je in een belangrijke vergadering zit en het verhaal niet meer volgt.

Hoe zorg je ervoor dat je aandacht weer terugkomt bij het onderwerp van de vergadering, zonder dat je collega’s en de voorzitter door hebben dat je je aandacht kwijt bent? In dit blog staan de do’s en don’ts beschreven om een vergaderdip te overleven.

Don’ts

In de meeste gevallen zal je niet willen laten merken dat je de draad van het gesprek kwijt bent. Je bent daar vaak zo actief mee bezig dat je daardoor gelijk door de mand valt. Je gaat rechtop of iets naar voren zitten, knikt actief mee, glimlacht en kijkt de voorzitter of je collega’s aandachtig aan. Het contrast ten opzichte van je eerdere houding is zo groot dat je hiermee de aandacht trekt van iedereen.

Do’s

Ga natuurlijk wél rechtop zitten, dit zorgt immers voor een betere concentratie. Neem een glaasje water, kijk de voorzitter aan maar doe dit niet te fanatiek en schrijf belangrijke woorden in je notitieboek. Het belangrijkste is om je te focussen op het verhaal van de voorzitter of je collega’s en niet of iemand gemerkt heeft dat je even afwezig was.

Zijn er nog vragen?

Na de vergadering komt vaak de welbekende vragenronde. Wanneer de voorzitter het verhaal afrondt en jij vurig hoopt dat je geen vraag krijgt, kan je het beste afwachtend naar één van je collega’s kijken. Op deze manier trek je de aandacht van de voorzitter naar een ander.

Toch is het niet slim om gedurende de vragenronde helemaal stil te zijn. Reageer daarom af en toe op collega’s door het antwoord samen te vatten. Wanneer er vragen worden gesteld over het onderwerp dat je gemist hebt, vraag dan of het verder toegelicht kan worden.

Zo overleef ik mijn vergaderdip!

Gelukkig heeft iedereen wel eens last van de vergaderdip en ben je niet de enige die hoopt dat je dipje onopgemerkt is gebleven. Met alle do’s en don’ts om een vergaderdip te overleven op zak, zal je de volgende vergadering snel en onopvallend de draad weer op kunnen pakken!

Kunnen wij je helpen?

Organiseer je binnenkort een vergadering en ben je op zoek naar een geschikte vergaderlocatie? Bekijk dan alle locaties op Onemeeting.com. Heb je vragen of wil je een reservering maken neem dan contact op met onze Meeting Experts met het gratis telefoonnummer: [OmTelefoon] of per mail: [email protected].