Elke vergadering komen ze weer voorbij, woorden waar je jeuk van krijgt. ‘We kunnen er een klap op geven als iedereen zijn plasje eroverheen heeft gedaan, vervolgens kunnen we er handen en voeten aan geven, om het daarna over de schutting te gooien’. Komen dit soort uitspraken je bekend voor? Dan is er ook bij jou op kantoor sprake van ‘vergadertaal’. De zin is namelijk samengevoegd uit de ‘top 10 meest voorkomende vergadertaal’. 

Vaak komt deze taal af van het management of de directie. Mensen met een hoge functie moeten een visie uitdragen. Onder andere door het gebruik van ‘mooi’ vocabulaire laten ze zien een eigen kijk te hebben op bepaalde dingen.

Nieuwe medewerkers en stagiaires hebben over het algemeen nog meer moeite met het begrijpen van de ‘vergadertaal’. Ze zijn net binnen en krijgen meteen de opdracht om ‘een stukje commitment te creëren en hier snel bij te schakelen’. Begrijpelijk dat ze geen idee hebben wat de opdracht precies is en zeg dan maar eens dat je het niet snapt, als je juist bezig bent met het maken van een goede indruk…

Zie hieronder de meest voorkomende vergadertaal en wat het precies betekent, zodat je de volgende keer mee kan praten met je collega’s.

1. ‘Een plasje over doen’
Iemand wil graag zijn mening geven over het geheel en duidelijk laten zien dat deze van belang is.

2. ‘Kunnen we er een klap op geven?’
Dagelijks moeten er beslissingen worden genomen en projecten worden afgerond. Als ‘er een klap op gegeven is’ betekent dit dat er een definitief besluit is genomen.

3. ‘Hier moeten we nog even op schieten’
Bekritiseren, tips, verbeterpunten. Het betekent feedback geven op projecten of ideeën.

4. ‘Daar moeten we handen en voeten aan geven’
Het is nog té vaag! Het plan moet concreet en uitgewerkt worden.

5. ‘Out-of-the-box’
Brainstormen, je ideeën de vrije loop laten en niet binnen een vast kader denken.

6. ‘Het gaat om het creëren van een stukje commitment’
Je wil graag dat iedereen betrokken is en gaat voor een maximaal resultaat.

7. ‘Dan moeten we snel schakelen’
Tijdens een werkdag komen er veel verschillende werkzaamheden op je af. Het één heeft wel prioriteit en het ander kan ook ingepland worden om dit vervolgens later op te pakken. Om snel te kunnen schakelen maak je continu afwegingen over wat prioriteit heeft.

8. ‘Over de schutting gooien’
Met andere woorden: Met dit probleem zadelen we lekker iemand anders op!

9. ‘Gas er op!’
Als je dit hoort weet je dat je moet opschieten. Deze werkzaamheden moeten vaak snel af zijn. Gas er op dus!

10. ‘Laag hangend fruit’
Werkzaamheden die snel en met weinig inspanning gedaan kunnen worden.

Op zoek naar een locatie, service of oplossing voor een vergadering? Kijk dan op Onemeeting.com, bel 0800 -250 60 60 of mail naar [email protected].