Om tegenwoordig een project uit te voeren wordt er veel gewerkt in interactieve teams, vanuit deze teams worden veel ideeën met elkaar gedeeld om zo het beste resultaat te bereiken. Vaak zijn deze bijeenkomsten waar ideeën met elkaar gedeeld worden niet zo productief als men zou willen. Vaak loopt men op een bepaald punt vast wanneer dit gebeurd is het slim om een mind-map te gebruiken. Een mind-map is namelijk een visueel overzicht die ervoor zorgt dat gedachten weer op een rijtje kunnen worden gezet.

Waarom gebruik maken van een mind-map?

Een mind-map zorgt er voor dat hoofd- van bijzaken worden gescheiden, en kan letterlijk voor elk onderwerp gebruikt worden. Een Mind-map prikkelt de hersenen en laat beide hersenhelften met elkaar samenwerken. Kleuren en tekeningen hebben namelijk een effect op uw creativiteit en het noteren van woorden activeert uw analytisch vermogen. Deze effecten zorgen ervoor dat men dieper kan nadenken om tot nieuwe inzichten te komen.

Hoe werkt een mind-map?

Een mind-map bestaat uit een kernwoord en/of afbeeldingen. Het centrale thema wordt in het midden genoteerd, hieromheen worden onderwerpen die in relatie staan met het centrale thema genoteerd. Vanuit deze onderwerpen wordt weer verder gewerkt met sub-onderwerpen. Dit kan zolang men wil, zolang het maar in relatie staat met het centrale thema. Het is belangrijk dat er woorden gebruikt worden in plaats van zinnen, het menselijk brein denkt namelijk niet in zinnen.

Wat heb ik nodig tijdens een mind-map sessie?

Voor een mind-map is niet veel nodig. Een mind-map kan getekend worden op bijvoorbeeld een whiteboard of een flipover. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van verschillende kleuren stiften. Bij het gebruiken van verschillende kleuren kan er onderscheid gemaakt worden in bijvoorbeeld de sub-onderwerpen.

Maak jij of iemand uit het team gebruik van een tablet of laptop tijdens een vergadering? Geen probleem er zijn tal van programma’s en apps waar gebruik van gemaakt kan worden. Zo kun je gebruik maken van de Imindmap app tijdens een creatieve bijeenkomst of de Connected Mind app wanneer je gaat brainstormen.

mindmappen-kernwoorden-300x221

Na een effectieve mind-map sessie zijn alle gedachten weer op een rijtje gezet, zijn hoofd- en bijzaken van elkaar gescheiden en is men tot nieuwe inzichten gekomen.

Opzoek naar een inspirerende locatie voor een mind-map sessie? Onze Meeting Experts vinden altijd de juiste oplossing voor u.
Kun je na het lezen van deze blog meer tips gebruiken voor een productieve vergadering? Lees dan de blog met 5 tips voor een effectieve vergadering.