De gezonde trend van de afgelopen tijd is vast niemand ontgaan. De eerste gezonde fast food keten die zijn deuren opent, de schappen van de supermarkten die steeds voller komen te staan met salades en sportscholen die tegenwoordig op elke hoek van de straat te vinden zijn. Mensen kiezen tegenwoordig bewust voor gezond. Doordat er steeds meer onderzoek is gedaan naar hoe (on)gezond sommige producten werkelijk zijn, zijn mensen tegenwoordig veel beter in staat om bewuste keuzes te maken over voeding.

Niet passend in deze trend is dat de vergaderkroket nog altijd even populair is en zelfs onmisbaar op het lunchbuffet van onze vergader- en congreslocaties. Ondanks dat er vaak een ruim gevuld buffet staat met een groot gezond assortiment, vinden mensen zo’n vergaderkroketje toch wel erg lekker. Wij waren benieuwd waarom de vergaderkroket wint van deze gezonde trend, daarom gingen wij op onderzoek uit:

Plaatsvervangende doelvervulling

Psycholoog Fitzsimons ontdekte tijdens zijn onderzoek dat wanneer mensen de mogelijkheid hebben voor gezond eten, zij vaak voor ongezond kiezen. “Plaatsvervangende doelvervulling” noemt hij dit gedrag: alleen het zien van een gezonde keus bevredigt psychologisch gezien de behoefte “gezond” bezig te zijn. Dus eigenlijk is het niet “ondanks” al het gezonde eten op buffetten maar “omdat”. Ook zegt het Algemeen Dagblad dat compensatiegedrag een rol kan spelen in het maken van een ongezonde keuze: “Ik verdien wel een kroketje omdat ik de hele dag in vergadering zit.”

Achter het vergaderkroketje gaan dus aardig wat psychologische overwegingen schuil. Maar los van al die psychologie: Een kroketje is op zijn tijd ook écht wel lekker. En dáárom blijven ze onmisbaar op de lunchbuffetten.