PERSBERICHT • AMERSFOORT, 26 juni 2024

Plasticvrij Vergaderen: Onemeeting en Dopper leiden de weg naar een branche zonder verpakt water

Onemeeting en Dopper hebben de handen ineengeslagen om de meeting & event branche te transformeren met de lancering van Plasticvrij Vergaderen. Dit nieuwe, turn-key concept voor locaties komt voort uit hun gedeelde missie om plasticvervuiling tegen te gaan en een duurzamere toekomst te creëren voor de meeting branche – zonder verpakt water.

Onemeeting, een toonaangevend platform voor het boeken van vergader- en evenementenlocaties, heeft altijd al een sterke toewijding gehad aan duurzaamheid. Door hun samenwerking met Dopper, het bedrijf achter de duurzame herbruikbare waterfles en watertap, zetten ze nu een belangrijke stap om plasticvervuiling in de branche aan te pakken. In een kant-en-klaar concept maken zij het voor iedere meeting & event locatie mogelijk om plasticvrij vergaderen aan te bieden.

Het begint altijd klein

“Als leider in de meeting & event branche geloven we dat het onze verantwoordelijkheid is om positieve verandering teweeg te brengen. Plasticvrij Vergaderen is een belangrijk initiatief dat alle type locaties in staat stelt hun impact op het milieu te verminderen én onze klanten een duurzamere optie te bieden”, legt Kevin van Grondelle, Chief Commercial Officer van Onemeeting, uit. “Het is in onze branche al jaren een heet hangijzer: hoe zet je concrete, duurzame stappen zonder duizenden euro’s aan certificeringen of adviseurs uit te geven. Dat begint voor mij bij dit soort turn-key initiatieven.”

Alles voor het doel

Het hart van deze samenwerking is het streven naar het elimineren van verpakt water en ander single-use plastic binnen de branche. Door middel van Plasticvrij Vergaderen worden vergaderingen en evenementen georganiseerd zonder plasticverpakkingen, mono-verpakkingen of PET-flessen. In plaats daarvan worden deelnemers aangemoedigd om hun herbruikbare Dopper-flessen mee te nemen of vooraf te bestellen, en te vullen met kraanwater, waardoor de hoeveelheid plasticafval aanzienlijk wordt verminderd.

Virginia Yanquilevich, CEO van Dopper, voegt hieraan toe: “We zijn enthousiast over deze samenwerking met Onemeeting. Door Plasticvrij Vergaderen mogelijk te maken, hopen we niet alleen de impact van single-use plastic te verminderen tijdens vergaderingen en evenementen, maar ook bewustwording te creëren over de enorme, onnodige milieu-impact van verpakt water. Met dit initiatief laten we mensen zien dat een simpel, duurzaam alternatief al bestaat: hervul gewoon je herbruikbare waterfles met kraanwater.”

De watertap maakt het compleet

Een cruciaal element van Plasticvrij Vergaderen is de combinatie met de Dopper Water Tap, waarbij Onemeeting als launching partner een voortrekkersrol heeft vervuld sinds de introductie ervan in september 2022. Deze innovatieve oplossing biedt een duurzaam alternatief voor single-use plastic waterflessen tijdens meetings & events. Met de Dopper Water Tap kunnen organisatoren kraanwater gemakkelijk en hygiënisch tappen, waardoor de noodzaak van plastic wegwerpwaterflessen volledig wordt geëlimineerd.

De Dopper Water Tap is ontworpen om het hervullen van herbruikbare flessen de norm te maken en het gedrag van zowel de gasten als de eigenaar van het tappunt te veranderen. Via het speciaal ontworpen druppelvormige led-scherm wordt nudging ingezet, een motivatietechniek waarbij positieve beloning gedragsverandering stimuleert. Ieder tapmoment geeft de gebruiker via het scherm direct inzicht in de eigen gerealiseerde positieve impact. Door van het hervullen van de waterfles een unieke en leuke ervaring te maken wordt herhaling gestimuleerd.

Integraal concept

De integratie van de Dopper Water Tap binnen Plasticvrij Vergaderen stelt Onemeeting en Dopper in staat om de duurzaamheidsmissie verder te versterken. Organisatoren kunnen niet alleen plasticafval verminderen, maar ook deelnemers voorzien van schoon en verfrissend drinkwater zonder de milieu-impact van verpakt water. Dit draagt bij aan het creëren van een bewuste en milieuvriendelijke omgeving, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het streven naar een toekomst zonder wegwerpplastic. Met de Dopper Water Tap als gevestigd onderdeel van Plasticvrij Vergaderen demonstreren Onemeeting en Dopper hun langdurige toewijding aan het bieden van praktische en effectieve oplossingen voor duurzamere vergaderingen en evenementen.

Saviëlle Roemeling, Head of Operations & Sustainability bij Onemeeting, benadrukt het belang van deze stap: “Duurzaamheid is een integraal onderdeel geworden van hoe we zaken doen bij Onemeeting. Plasticvrij Vergaderen is niet alleen goed voor het milieu, maar het biedt ook een kans voor onze klanten om zich te onderscheiden als voorstanders van duurzaamheid binnen hun eigen organisaties.”

Inspiratie stimuleert

Naast het verminderen van plasticafval, biedt Plasticvrij Vergaderen ook educatieve mogelijkheden voor deelnemers om meer te leren over duurzaamheid en hoe ze hun eigen bijdrage kunnen leveren aan een groenere toekomst. Plasticvrij Vergaderen zal worden uitgerold voor alle meeting & event locaties in Nederland, te beginnen met de Connected partners van Onemeeting en daarna de aangesloten locaties. Deze stapsgewijze aanpak stelt Onemeeting en Dopper in staat om feedback te verzamelen, best practices te delen en een gemeenschap van voorvechters voor duurzaamheid binnen de branche op te bouwen.

Het partnerschap tussen Onemeeting en Dopper vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen plasticvervuiling en het bevorderen van duurzaamheid binnen de meeting & event branche. Door gezamenlijk op te treden, laten ze zien dat een toekomst zonder verpakt water haalbaar is en dat elke stap in de richting van duurzaamheid een verschil kan maken.